Apie dantų balinimą…

Kada paskutinį kartą lankiausi pas odontologą jau net tiksliai ir neprisimenu (gal prieš kokius 10 metų). Visada galvojau, kad jei kasdien valaisi dantis, tai jiems nieko blogo ir neatsitiks. Ir su tokiu manymu gyvenau iki kol užėjo noras pašviesinti, šiek tiek pageltusius, dantis.

Truputį pasidomėjęs sužinojau, kad prieš balinant dantis, pirmiausia, reikia atlikti dantų higieną, t.y. pašalinti nuo dantų apnašas ir akmenis. Ir pasirodo visai nesvarbu, kad dantis valaisi kasdien, akmenys ant jų vistiek atsiranda. Todėl dantų higieną reikia atlikti bent kartą į metus, tuo labiau, kad ją atlikus dantys tampa švarūs todėl ir šiek tiek pašviesėja.

Dantų higienistė valydama mano dantis pastebėjo, kad vis dėlto ir kariesų pas mane dantyse yra ne vienas. Todėl gavau dar vieną pamoką, kad kasdienis dantų valymas ne tik nuo akmenų neapsaugo, tačiau ir kariesas taip pat gali atsirasti. Dabar esu dantų taisymo etape ir galvoju ne apie spindinčią šypseną, o apie sveikus dantis.

Taigi, dantų balinimas… Yra du būdai turėti baltą šypseną. Profesionalus dantų balinimas odontologijos kabinete ir dantų balinimas namų sąlygomis. Pradėkime nuo to, kad nepakenkiant dantims jų išbalinti namuose nepavyks, tačiau baltesnį efektą gauti galima. Populiariausi dantų balinimo namuose būdai yra trys, tai balinimas soda, balinimas aktyvuotos anglies tabletėmis, bei balinimas vandenilio peroksido tirpalu. Pirmiausia noriu pabrėžti tai, kad nerekomenduoju užsiimti dantų balinimu namuose. Apskritai balinti dantis nerekomenduoju.

  1. Balinant dantis aktyvuotos anglies tablete, pirmiausia reikia sutrinti tabletę iki miltelių, juos užsibarstyti ant dantų šepetėlio ir valytis dantis 5 minutes. Po to dantis išsivalyti su dantų pasta.
  2. Paimti maždaug vieną šaukštelį valgomosios sodos. Į sodą įlašinti citrinos sulčių. Lašinti reikia tiek, kad soda nustotų putoti. Tada gauta košele reikia išsivalyti dantis.
  3. Pasiruoškite 1 proc. vandenilio peroksido tirpalą, t.y. 3 proc. peroksido tirpalo sumaišykite su 2 dalimis vandens. Ir tokiu tirpalu reikėtų skalauti dantis

anatomijaIš esmės pirmųjų dviejų balinimo būdų principas yra toks pats – ir anglis ir soda savo sudėtyje turi abrazyvinių dalelių, kurios pašalina pageltusį danties emalį. Naudojant šiuos būdus dantims galima pakenkti dvejopai: Suplonėjęs emalis reiškia didesnį dantų jautrumą; O taip pat po emaliu yra geltonos spalvos dentinas. Plonėdamas emalis tampa permatomu ir dantų spalva vėl tampa gelsva. Suplonėjęs emalis savaime atsistatyti negali.

Trečiasis būdas taip pat nėra ne rizikingas. Balinimo metu, vandenilio peroksidas ant danties paviršiaus skyla į vandenį ir laisvąjį deguonį. Laisvasis deguonis yra chemiškai labai aktyvus ir oksiduodamas skaido didelius organinius junginius į smulkesnius, todėl spalvą turintys junginiai tampa bespalviais ir dantys išbąla. Per ilgai skalaujant burną peroksidu ar naudojant per didelę jo koncentraciją galima dantis padaryti labai jautrius, pakenkti dantenoms.

Tiesa, yra dar vienas dantų balinimo namuose būdas. s-l500Kinai savo E-shopuose pardavinėja balinimo kapomis rinkinius: Kažkoks gelis, universali kapa ir mėlynai šviečiantis daikčiukas. Prieš keletą metų surizikavau ir išbandžiau tokį. Tai galiu tiesiai šviesiai pasakyti, kad efekto jokio jis neduoda. Todėl geriau tokiems niekams pinigų nemėtykite, nors ir nedaug jie kainuoja.

Kalbant apie saugesnius dantų balinimo būdus, tai jie yra du – dantų balinimas odontologijos kabinete ir balinimas kapomis. Odontologijos kabinete rezultatas gaunamas greitesnis, tačiau po to dantys tampa jautrūs. Balinimas kapomis trunka apie savaitę – su kiekvienam individualiai pagamintomis kapomis, pripildytomis specialaus balinamojo gelio tenka miegoti naktimis. Efektas ne toks greitas, tačiau mažiausiai kenkiantis dantims.

0 komentarų apie “Apie dantų balinimą…”

Parašykite komentarą