Excel: Savaitės numerio nesutapimas su kalendoriumi

Excel darbai

Pradėjęs dirbti analitiku, jau radau daug prikurtų įvairių ataskaitų modelių, prieš tai buvusio darbuotojo. Tuo metu jis mane informavo, kad turėčiau prisiminti tai, kad pateikiant savaitines ataskaitas vadovams, visada Excelyje reikia filtruoti savaitę su didesniu numeriu, negu kad nurodyta kalendoriuje. Nu ok, pagalvojau… reikia, tai reikia, patyręs žmogus darė, aš čia naujokas, tikriausiai Excelis taip skaičiuoja ir nieko čia nepakeisi.

Bet padirbęs kelis mėnesius supratau, kad analitikas, kurį aš pakeičiau, patingėjo ir nepasidomėjo būdais, kuriais galima išspręsti formulės WEEKNUM netikslų veikimą.

Problemos sprendimas

Tai vat, esmė tame, kad kalendoriuje (pagal ISO standartą) pirma metų savaitė skaičiuojama nuo pirmo metų pirmadienio. Excelis, savo ruožtu, pirmąja savaite laiko jau pirmąsias dienas iki sekmadienio. Netgi ne pirmadienio, kas yra dar blogiau, bet darbo dienų skaičiavimo atžvilgiu tas jokios įtakos neturi.

Excel savaitės numeris

O šitos problemos sprendimas visai paprastas, pasirodo. Naudojantiems Excel 2010 versiją sugeneruoti ISO standartą atitinkantį savaitės numerį galima įvedant skaičių 21 formulėje, pvz.: jei data yra D10 langelyje tai reikia vesti tokią formulę =WEEKNUM(D10;21).

Naudojantiems Excel 2013 versiją gyventi dar paprasčiau – galima pasinaudoti formule ISOWEEKNUM pvz.: =ISOWEEKNUM(D10).

Tai tiek tų problemų. Kartais, svarbiausia, pasidomėti prieš ką nors darant blogai ir viskas atrodys daug paprasčiau, o ir pats protingesniu tapsi.

Parašykite komentarą