Elektroninis skaitymas su Kindle Paperwhite

Mėgstu skaityti knygas, o elektronines skaityti, žinoma, yra daug fainiau nei popierines. Kita vertus, tai skonio reikalas. Žinau, kad tikrai atsirastų ne vienas, kuris pasakytų, kad popierinės knygos niekas nepakeis, nes malonu versti puslapius, patinka knygos kvapas ir t.t., bet aš konservatyvus liberalas, ir balansuoju ties naujovių-senienų riba. Kalbant apie knygas, elektroninė vistiek susirinktų daugiau praktinių pliusų nei popierinė:

  • Elektroninei knygai pagaminti nesunaudojama nei viena medžio pliauska;
  • Elektroninės knygos skaityklė užima mažiau vietos;
  • Vienoje vietoje galima neštis šimtus elektroninių knygų;
  • Elektroninių knygų galima gauti nemokamai. Pvz.: knygos.lt  siūlo nepažeidžiant įstatymų parsisiųsti nemokamų knygų. O dar nemokamai jų gauti galite ir čia.
  • Patogiau skaityti prieblandoje…

//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Na ir būtų dar galima vardinti ir vardinti. Teko perskaityti ne vieną elektroninę knygą telefone. Išbandžiau keletą tam skirtų appsų. Bet skaityti mažame, ryškiai šviečiančiame ekrane nelabai patogu. Naktį tas labai erzina akis, nors ir galima ekrano apšvietimą sumažinti, bet kas tą daryti pabosta. Žodžiu, priėjau prie to, kad atėjo laikas nusipirkti tam skirtą padorų prietaisą – Kindle Paperwhite.

Specifikacijos:

  • 6 colių šviečiantis elektroninio rašalo ekranas 1024*758 212ppi
  • Lietimui jautrus ekranas
  • 2GB atminties, maždaug 1.3GB naudojami
  • Baterija 1420mAh, mėnesį tarnauja budėjimo rėžime
  • Palaikomi formatai AZW3, AZW, TXT, PDF, MOBI, PRC
  • Wi-Fi

Šį modelį pirkau iš Aliexpress ir jis yra truputį modifikuotas, todėl Kindle knygų parduotuvėje apsipirkti nepavyks. Skaityklėje kiniečiai įdiegę papildomą OS DUOKAN, kuri palaiko knygų formatus: TXT, PDF, EPUB, MOBI, o taip pat ir ZIP, RAR, JPG, PNG, BMP. Naudojant DUOKAN dar ir naršyti internetą galima.

Kodėl Kindle Paperwhite?

Kindle Paperwhite

Kindle, bent jau man, tai el. knygų skaityklės sinonimas. Galvodamas kokią čia skaityklę pasirinkti apie kitokią ir nepagalvojau. Dilema buvo tik kurį modelį rinktis – Kindle Paperwhite ar Kindle Fire? Kindle Fire – tai planšetė ir nors ji skirta knygoms skaityti, skaitymas gautųsi toks pats kaip iš telefono ir ją pirkti tik tam, kad į ekraną tilptų daugiau teksto nelabai yra prasmės. O ir šiaip man labiau norėjosi paprastos, tradicinės skaityklės. Skaitant, e-rašalas akims daug malonesnis, nei IPS LCD, baterijos tarnavimo laikas renkantis taip pat buvo svarbus kriterijus. Tik vat kodėl Kindle Fire ~ 20 eurų pigesnė už Kindle Paperwhite, nu nesupratau.

Kindle Paperwhite
Ksi.lt Kindle Paperwhite ekrane

Taigi Kindle’as iš Kinijos atkeliavo gan greitai, per kokias 3 savaites ir jau buvo įdėtas į odinį dėkliuką. Iš patirties žinau, kad geriau nebandyti išiminėti įrenginio iš to dėkliuko, nes jis ten prisitvirtina labai gerai ir bandant išimti, dėkliuką galima sugadinti. Todėl nuogo” Kindle’o apžiūrėti nepavyko. Skaityklė turi lietimui jautrų ekraną ir vieną fizinį įjungimo/išjungimo mygtuką. Beje turi jis dar kažkokį jutiklį, nes kiekvieną kartą paėmus į rankas ir atidarant dėkliuką įsijungia ekrano apšvietimas.

Nesu labai reiklus skaitytojas, todėl skaitant niekas neerzina. Nežinau kodėl, bet tikėjausi, kad liečiamas skaityklės ekranas nebus jautrus (matyt, nespalvotas ekranas man asocijuojasi su kokiu senu Palm delninuku), tačiau jis tikrai jautrus. Ekranas tikrai jautrus lietimui, o ne paspaudimui, kaip kad tikėjausi. Puslapiai verčiasi švelniai braukiant ar tiesiog prisiliečiant kairiame arba dešiniame ekrano krašte. Na, o palietus ekrano viršų įsijungia meniu, kuriame galima įjungti ekrano apšvietimą, pasižymėti puslapį, įjungti knygos turinį, pakeisti šrifto dydį ir t.t.

Pirmą kartą įjungdamas galėjau pasirinkti Kindle ar Duokan OS įkrauti. Vėliau OS galima pasirinkti ir kitą. Kurį laiką pasinaudojus išryškėjo du nedideli minusai: prijungus USB laidu prie kompiuterio (knygoms įkelti arba baterijai įkrauti) skaityti negalima, nes tiesiog rodomas USB laido ženklas; Taip pat skaityklės atminties negalima praplėsti atminties kortele. Kitą vertus, tai nėra labai didelis minusas, nes į daugiau nei 1 GB vidinę atmintį galima įkelti, tikrai, labai daug knygų.

Šiaip, visai džiaugiuosi šiuo savo pirkiniu. Parekomenduokit dabar kokių gerų knygų.

3 komentarai apie “Elektroninis skaitymas su Kindle Paperwhite”

  1. Paperwhitas — labai geras daiktas. Jau keliasdešimt knygų perskaičiau. Dauguma „trūkumų“ šituose įrenginiuose yra įsivaizduojami, kaip ir tas kortelės poreikis. Juk Amazonė dar 5 GB debesies duoda, galima ten knygas laikyti.

    Beje, naršyti internetą galima ir su originaliu Kindlu, yra ten brauzeris pakavotas 😀 Duokan tai nebent norint tiesiai epub’us įsimest, bet aš mieliau pasidarau AZW3 ir dar susiskiemenuoju, kad ilgi lietuviški žodžiai gražiai peršoktų.

    Atsakyti
    • Kažkaip nebuvo kilusi mintis epub’us konvertuoti į AZW3, bet reiks pamėginti. O dėl brauzerio, tai tokiam ekrane naršyti internetą kažkaip nežinau… nu iš labai didelės bėdos nebent 🙂 šiaip dar mačiau internete kažkokį ebook’ą kuris fotoaparą turi 🙂

      Atsakyti

Parašykite komentarą