Pasyvių pajamų kūrimas

Pradėdamas kokią nors naują veiklą, visada pagalvoju kaip būtų galima ją monetizuoti, visada ieškau papildomų pinigų šaltinių, žinoma ne visada tai pavyksta. Ankščiau apie tai niekada negalvodavau, o dabar stengiuosi pagalvoti visada. Labai džiaugiuosi dėl šios, naujai įgytos savo savybės, nes nuo tinkamo mąstymo viskas ir prasideda. Ir kaip sakoma: „Kas ieško tas randa”. Tik nuolat galvodamas ir treniruodamas „raumenį” gali tikėtis rezultatų.

Nutariau pasidalinti keliais savo pasyvių pajamų šaltiniais, kurie man labiausiai patinka. Ir visai smagu būtų išgirsti ką jūs šioje srityje veikiate. Bet pradėkime nuo pradžių.

FIRE judėjimas

Net nepastebėjau, kaip tapau FIRE (financial independence retire early) judėjimo dalimi. Nors gal ir nevisai 100%. Iš esmės, FIRE judėjimui priklausantys žmonės, siekia finansinės nepriklausomybės – kiek įmanydami taupo, sutaupytus pinigus investuoja ir tikisi po kažkiek metų gyventi iš palūkanų ir nebedirbti. Jie minimalistai, asketai.

Mano tikslas toks pats – gyventi iš pasyvių pajamų ir nebedirbti. Svajoju apie tai jau seniai, net ir įrašą buvau parašęs apie tai, ką daryčiau jei nedirbčiau. Tačiau šiuo metu daugiau atsidedu santaupoms, o ne investavimui. Investuoju, tačiau nedidelę dalį savo atlyginimo, nesu itin taupus, mėgstu pasilepinti ir brangesniais pirkiniais.

Kas yra pasyvios pajamos?

Pirmą kartą išgirdus šį terminą gali pasirodyti, kad tai tokia veikla, kuri generuoja pinigus pačiam nieko neveikiant. Iš tiesų yra kiek kitaip. Kai kurioms veikloms, kad jos generuotų pasyvias pajamas, reikia įdėti šiek tiek darbo nuolatos, kai kurioms reikia įdėti daugiau darbo pačioje pradžioje, o vėliau mažiau ir pan. Bet pastangų visais atvejais vistiek reikia. Pasyvių pajamų pavyzdžiai tai investavimas, daiktų ar patalpų nuoma, skaitmeninių produktų pardavimas (pvz.: elektroninių knygų) ir t.t.

Savo pasyvių pajamų verslu nevadinu, pragyventi iš jų negalėčiau. Kad jos generuotų daugiau pajamų reikėtų tam skirti daugiau laiko ir pastangų. Bet mano tikslas šiuo metu kitas. Nors dauguma mano pažįstamų tiki, kad senatvėje galės pragyventi iš SODROS pensijos, nes „senatvėje pinigų reikės mažiau”, aš tuo netikiu. Todėl mano tikslas minimum – susikurti rimtą priedą prie pensijos. Kadangi iki jos laiko turiu dar gana daug, tai per daug ir nesiplėšau, pasyvias pajamas kaupiu po truputį, bet stabilei. Daugiau dėmesio tam skirti ketinu po kelių metų, kai galėsiu mažiau pinigų skirti taupymui ir daugiau investavimui.

Taigi, keliuose kituose įrašuose aprašysiu platformas, kurios man generuoja šokias tokias pajamas. Kai kurioms reikia investicijų, kai kurioms jų nereikia. O kiek pajamų sugeneruos jums, priklausys nuo jūsų.

5 komentarai apie “Pasyvių pajamų kūrimas”

  1. Manau labai naivu tikėtis senatvėje pragyventi iš Sodros pensijos (tuo labiau išeiti į ją anksčiau laiko) 😀 Bet tiesiog taupymas senatvei nėra efektyvu, nes pinigai nuvertėja, o susikurti pasyvias pajamos – protingas būdas.Taip pat gera idėja yra asketiškas gyvenimo būdas, klausausi minimalistinio „”lifestyle’o”” podcasto, nors jie užsiima ir workshopais, blog’ais, vlog’ais. https://www.theminimalists.com/ labai daug idėjų kaip sutaupyti negalvojant apie taupymą, bet reikia turėti noro atsikratyti nereikalingo daiktų „”bagažo”” ir pakeisti savo mąstymą bei gyvenseną iš esmės. Tada pinigų atsiras, bet tuo pačiu jų ir ne tiek daug reikės apskritai. Dar vienas būdas tai hibridinis automobilis ir automatizuoti namai. Pats naudoju KNX namų sistemą https://www.jung.de/lt/ tai visai sutaupau komunalinių mokesčių, nes ji padeda optimizuoti energiją t.y. šildymą ir t.t. Galvoju savo automobilį keisti į hibridinį, nes Bolt vairuotojas teigė, kad jo Toyota Prius (su dujų įranga) kuro sąnaudos 3eur/100km. Taip pat prie transporto temos, manau finansine ir ne tik prasme (https://momentummag .com/top-10-reasons-you-should-bike-to-work/), jeigu yra galimybė reikėtų į darbą važiuoti dviračiu. Taigi, trumpai tariant – reikia ieškoti būdų kaip sutaupyti ir su džiaugsmu gyventi, o viskas įmanoma, nes kaip ir rasei „Kas ieško tas randa“ 🙂

    Atsakyti
  2. Geras straipsnis, dėkui. Aš pats tai investavau į https://www.paskoluklubas.lt/investavimas, sąlyginai neblogos palūkanos, nepalyginsi su tuo ką bankai siūlo. Apie pensiją šiais laikais sudėtinga net galvoti, gali kaupti savarankiškai aišku, bet kai tas taupymas visad toks atviras, niekada nežinai kai atplauks blogesnė diena ir teks pasisemti lėšų iš tos pensijos taupyklės.

    Atsakyti
    • Ačiū 🙂 Reikia disciplinos gyvenime, reikia kaupt pensijai (kokiu nors būdu), ir reikia taip pat turėtų kokių nors santaupų, kad tai blogesnei dienai atėjus būtų galima ją išgyventi investicijų nejudinant 🙂

      Atsakyti

Parašykite komentarą