Yuval Noah Harari – HOMO DEUS. Glausta rytojaus istorija

Šių metų pradžioje perklausiau knygą audioknygą „Sapiens. Glausta žmonijos istorija”. Apie ją savo nuomonę išdėsčiau čia, Atf taip pat ją išklausė ir nuomone pasidalino savo bloge. Jei trumpai apie knygą, tai ji viena iš mano mėgstamiausių, ir tikrai verta ją perklausyti visiems. HOMO DEUS – antra dalis, kuri, tikėjausi, bus tokia pat gera kaip ir pirmoji.

Perklausius HOMO DEUS jausmai užplūdo dviprasmiški. Pasak autoriaus, žmonės neturi nei sielos, nei laisvos valios ir, kad visos mintys, emocijos ir pojūčiai yra tik biocheminiai algoritmai. Klausant, viskas skamba logiškai, moksliškai, autorius visa tai argumentuoja pateikdamas mokslininkų eksperimentų rezultatus, na ir tarsi negali juo netikėt. Tačiau šioje vietoje tikėti juo labai nesinori. Man labai yra įstrigusi viena Alberto Einšteino frazė „Gyvenimą galima nugyventi dvejopai: manant, kad stebuklų nėra, arba patį gyvenimą laikant stebuklu”. Aš renkuosi antrąjį variantą, ir manau, kad kalbant apie žmogų, dvasią, sielą, mes tiesiog dar per mažai žinome.

Kitos teorijos apie ateitį, apie patobulintus žmones, apie dirbtinį intelektą man visai patiko. Tikiu, kad mes judame prie to, kad mūsų kraujyje plaukios visokie nanočipai, kurie siųs duomenis telefonui apie mūsų sveikatą, kad smegenyse bus implantai, kurie padės geriau, greičiau mąstyti ir t.t.

Ir iš tiesų, knygoje kai kurie minimi dalykai, skambantys kaip ateitis, iš tiesų yra dabartis. Pvz, Google ir Facebook jau dabar mus seka ir žino apie mus daugiau nei mes patys. Kompiuteriai jau dabar išstumia žmones iš darbo rinkos ir pan.

Knyga nebloga, nors „SAPIENS” buvo tikrai stipresnė, nes daugiau rėmėsi mokslu ir istorija, o ne mintimis kaip galėtų būti ar kaip bus. Dažnai klausydamas ją, save vis pagaudavau, kad jau atitrūkęs kažką fantazuoju. Nežinau ar dėl to, kad knyga gana ilga ir buvo sunku išlaikyti sutelktą dėmesį, ar kad kaip tik ji nebuvo pakankamai įdomi, o gal kaip tik duodavo minčių fantazijoms… Kaip ten bebūtų paklausyti ją verta, nes ji garantuotai įneš naujų minčių, kitokių požiūrio taškų, žodžiu praplės pasaulėžiūrą.

Šią audioknygą pirkau Audiotekoje ir jei pirksite ją ten taip pat, pasinaudoję nuolaidos kodu KSI gausite 15% nuolaidą.

4 komentarai apie “Yuval Noah Harari – HOMO DEUS. Glausta rytojaus istorija”

  1. Liejasi plunksna laisvai! Ačiū už įdomų aprašymą! Skaniai persiskaitė Tavo mintys. Skaičiau abi knygas, man labiau patiko Homo deus. Būtent dėl fantazijos sužadinimo. Nuskraidina gal jau nebe į tolimą ateitį. Priminė serialą Black mirror. Panaši tematika, apie technologijų įtaką.

    Atsakyti
  2. Tikrai kaip niekad geras aprašymas – atsiliepimas. O kad sukelia fantazijas, blin, šita vieta mane labiausiai ir vilioja : ) Prisiminu vaikystę ir fantazijas. Senokai buvau išlaisvinęs fantazijas. Jaučiu teks paklausyti šitos knygos.

    Atsakyti
    • Ačiū 🙂 Taip, čia jausmas panašus, kaip skaitant mokslinės fantastikos knygą 🙂 tik viskas čia labai realiai skamba – labiau mokslinė nei fantastika 🙂

      Atsakyti

Parašykite komentarą