Kokią kinišką parduotuvę rinktis nuo 2021 metų

Kaip žinia, Europos Sąjungą priimė įstatymą, kuris, iš mūsų perspektyvos žiūrint, „uždarys” Aliexpress parduotuvę. Todėl iki šių metų pabaigos dar galima pasidžiaugti pigiais kiniškais niekučiais, o paskui bus basta.

Apie problemą

Na, Aliexpress niekas neuždarys, tačiau pirkti ten, tikriausiai, nebe apsimokės. Taip yra todėl, kad šiuo metu, prekėms, iki 22 eurų taikoma PVM lengvata ir mokesčių už tokias prekes susimokėti nereikia. Kinai paprastai siųsdami brangesnes prekes nurodo mažesnę kainą, todėl ir už brangesnes prekes mokesčių mokėti dažniausiai nereikia. Tą pastebėjusi ES valdžia paskaičiavo ir nusprendė, kad praranda apie 1 mlrd. mokesčių.

Taigi nuo 2021 metų jokių lengvatų nebus, todėl kiekvienai prekei reikės primokėti penktadalį jos vertės, tiksliau, tai 21%.

Tas visas procesas, kai gauni prekę, kuriai taikomas PVM, nėra labai fainas: Tenka paruošti prekės įsigijimo dokumentus, iš banko puslapio ištraukti mokėjimo pavedimo kopiją, viską pateikti Lietuvos Paštui. Ir tada nuėjus į pašto skyrių pasiimti siuntos, susimokėti mokesčius. Žodžiu, reikės labai pagalvoti ir įvertinti ar pirkti ar ne.

Kas gelbėja

Kinai apie šią ES direktyvą žino ir ruošiasi. Vis dažniau perkant galima pastebėti, kad prekę galima rinktis išsiųsti iš Lenkijos, Ispanijos, Prancūzijos, Vokietijos sandėlių. Žinoma, kol kas ne visais atvejais į Lietuva yra siunčiama. Dažniausia siunčiama tik toje pačioje šalyje. Bet tikriausiai nuo 2021 viskas gali pasikeisti.

Kitas variantas – GearBest.com. Ši parduotuvė jau dabar už nedidelį papildomą mokestį (pasirinkus „Priority line” siuntimo būdą) siunčia per savo Europos sandėlius, t.y. prekė siunčiama į sandėlį Europoje, toje šalyje sumokami visi mokesčiai, o tada persiunčiama gavėjui. Todėl gavėjas papildomai nieko nebemoka. Šiuo būdu aš naudojuosi gan dažnai ir jis nei karto nenuvylė.

Taigi, manau, kad kitais metais daugiausia pirksiu iš Gearbest, žinoma, jeigu iki to AliExpress prekeiviai nesugalvos kitų būdų mokesčiams apeiti. Na, o ką ketinate rinktis jūs?

6 komentarai apie “Kokią kinišką parduotuvę rinktis nuo 2021 metų”

  1. Aš suprantu, kad PVMą AliExpresas nuskaičiuos, pats gal ir deklaruos ir niekas nestrigs pašte iki 150 eurų (ar kokia ten riba, nuo kurios taiko muito mokestį).

    Atsakyti
  2. Priklauso nuo to ką perki. Kaip pvz visokios arduino/esp smulkmenos, davikliai ir panašaus „kalibro” prekės pabrangs papildomai euru ar labai panašiai. Rezultate vistiek apsimokės pirkti iš ali nei čia vietoje, nes čia pas mus kainos x2 ar net x3 didesnės.

    PS: „gražus” gearbest linkas 🙂

    Atsakyti
    • Nu taip. Ir jeigu bus taip kaip sako Mantas, kas AliExpress PVM’ą įskaičiuos į kainą, tai realiai net ir nepajusi, kad kas pasikeitė. O kaip gi blogeriui, be „gražių” linkų? 😀

      Atsakyti
  3. Dabar Gearbest/Banggood išvengia mokesčių, tai tikėtina, jog nuo 2021 metų ir pas juos prekės brangesnės nes jie įveždami gaus susimokėti didesnius mokesčius. Dabar kaip juos apiformina daugelį jų išvengia 😀

    Atsakyti
    • Nu taip, įdomu, kokiu būdu dabar mokesčių išvengia, nes gi pabandyk kokį telefoną įprastai siųstis 99% tikimybė, kad mokesčius teks susimokėt, o ten tokiais kiekiais eina…

      Atsakyti

Parašykite komentarą