Pietinia Kronikas – Rimantas Kmita

Paskutiniu metu ir su knygomis ir su audioknygomis sekasi man sunkiai. Dabar man įprastai būtų audioknygų klausymo įkarštis, tačiau sėdžiu namuose, troleibusu nevažinėju, tai ir progos paklausyti neištaikau. Pietinia kronikas pradėjau klausyti gal pavasarį ir va taip po truputį, po truputį neseniai pabaigiau.

Taigi, apie knygą… Nors ir daug laiko truko man ją perklausyti, bet tokios linksmos knygos niekada dar nesu nei klausęs, nei skaitęs.

Knyga apie jaunuolio gyvenimą maždaug 1993-1994 metais, jo santykius su merginomis, bandymus užsidirbti pinigų ir t.t. Pati knyga parašyta šiaulietiška šneka, ir ją įgarsina pats autorius. Šiaip šiauliečiai ir taip kalba linksmai, o kaip prie viso to dar pridedi protingo žmogaus gilesnius išvedžiojimus, tai gaunasi iš vis bomba. Na, kad ir štai citata iš knygos:

Kai pamačiau sava matiekas mokytoją vilnones kojines pardaviniejančią, tai tada visai normaliai atruode. Visi Šiauliai čia dirb. O tai mokytojai su
formulėm tikrai negerai. Jinai kažko vis neatspiej. A kokią profesiją pasirinkt’, a kokią partiją, a ką turguj stumdyt’. Vilnones kojines pavasaria gale… Ta mokytoja kažkada gaudydava mumis koridoriuj i liepdava užsirišt’ pionierių kaklaraiščius, bo keli iš klases jau kažkaip nebenešiojom. Verže kaklą, per fizinį nusirišt’, paskiau vėl užsirišt’ – tu visas sušilęs, o da turi su ta silke pasismaugt’… O daba ta mokytoja kaišioj visur trispalvę
i liep’ daryt’ visokius renginius su kunigaikščiais, Kudirka i Gediminą pilim. A ne per staigūs kūlversčiai tokiam amžiuj?

Kadangi knygos veiksmas sukasi „laukiniais devyniasdešimtaisiais” tai labiausiai ji patiks tiems, kas tuos laikus prisimena. Nostalgiją užkliudys pasakojimai apie kasečių kopijavimus, plakatus, ir panašius dalykus. Bet ir jaunesniems skaitytojams/klausytojams ji patiks, nes dauguma istorijų bus artima ir dabartiniam jaunimui.

Taigi šią knygą labai rekomenduoju, gerų emocijų ją klausant tikrai nepritrūks. Beje, ją, kaip ir visas klausytas audioknygas pirkau Audioteka.lt. Jeigu nuspręsite ją įsigyti ir jūs, tai pirkdami nurodykite nuolaidos kodą KSI ir gausite 15% nuolaidą.

Vertinimas: 👂👂👂👂👂👂👂👂👂👂

Parašykite komentarą