Mano daiktų internetas arba išmanieji namai

Prieš kurį laiką vienas draugas papasakojo apie daiktų internetą ir sakė, kad čia baisiai perspektyvi sritis, kad jei nori turėti perspektyvų verslą, tai reikia užsiimti būtent tuo. Na, ir manau jis yra teisus. Nors daiktų internetas iš dalies gali padėti žmonėms sumažinti komunalines sąskaitas, jis labiau skirtas gyvenimą padaryti patogesniu.

Kas yra daiktų internetas?

Taigi daiktų internetas yra įvairūs jutikliai ir prietaisai sujungti į vieną tinklą. Prieš kurį laiką sudalyvautoje konferencijoje teko girdėti, kad daiktų internetas prasidėjo maždaug nuo to, kad viena Anglijos dujų įmonė pradėjo siūlyti termostatus, kurie jungdavosi prie boilerio ir telefono ir būdavo galima telefonu reguliuoti namų temperatūrą.

Šiuo metu daiktų internetas gali daug daugiau ir yra daug paprasčiau įsidiegiamas.

Mano truputį išmanieji namai

Naršydamas po Aliexpress aptikau Xiaomi gaminamą „Išmaniųjų namų” rinkinuką, ir labai panorau jį išbandyti. Vis atidėliojau šio rinkinio užsisakymą, tačiau namuose sugedo durų skambutis, o šiame rinkinyje kaip ir tik buvo durų skambučio funkciją atliekantis įrenginys.

Pradžiai nusipirkau mygtuką, du sensorius (judesio ir durų/langų) bei jų valdymo sistemą (Gateway). O taip pat išmanųjį prailgintoją ir universalų IR siųstuvą. Beje, gateway’us tai įrenginys, kuris apjungia visus sensorius ir mygtukus.

Įjungus Gateway’ų jį reikia suporuoti su kitais priedais. Tai atliekama per Mi Home aplikaciją. Kadangi labiausiai man reikėjo durų skambučio, tai pirmą prie Gateway’aus prijungiau durų skambučio mygtuką. Mygtukui galima priskirti ne tik durų skambučio funkciją, bet ir kitas, pvz valdyti šviesas, įjungti dulkių siurblį ar pan. Mygtukas turi tris paspaudimo būdus (viena trumpą, tris trumpus ir vieną ilgą) todėl jam galima priskirti tris funkcijas. Bet naudodamas jį kaip durų skambutį, kitų funkcijų jam nepriskyriau. Taip pat galima nusistatyti, kad kiekvieną kartą paspaudus mygtuką, į telefoną gautum pranešimą apie tai.

 

Kiekvieną kartą grįžus iš darbo ir įėjus į butą, tenka tamsiame koridoriuje grabalioti sieną, kol randu jungiklį ir įsijungiu šviesą. Todėl norėjosi ir šitą nepatogumą išspręsti.  Kadangi Gateway’us turi neblogą apšvietimą, aš jį įjungiau į koridoriuje esančią rozetę, o durų jutiklį priklijavau priklijavau prie laiptinės durų. Todėl dabar grįžus iš darbo ir atsidarius duris, koridoriuje iš karto 20 sekundžių įsijungia Gateway’aus apšvietimas ir jo pilnai užtenka susirasti jungiklį. Tiesa, Xiaomi gamina ir išmaniuosius jungiklius, kurie galėtų įjungti namuose šviestuvus. Tokius taip pat kada nors įsigysiu.

 

Valandinė statistika

Judesio jutiklį priklijavau po staliuku šalia lovos, kad naktį atsikėlus, jis taip pat įjungtų Gateway’aus apšvietimą.

 

6 kištukų prailgintojas taip pat labai naudingas dalykas. Kažkada klausiau kiek lempučių dega kambaryje jums miegant, tai dabar labai patogiai galiu šias lemputes išjungti. Tiesiog telefone nustačiau, kad 23:30 jis išjungtų visus į jį įjungtus prietaisus ir tam laikui atėjus visos lemputės užgęsta, o ryte vėl įsijungia. Tačiau prailgintojo išmaniosios funkcijos neveikia tuo metu, kai nėra wi-fi, todėl naktį routerio lemputės vis dėl to švies.

Taip Mi Home aplikacijoje galima stebėti ir elektros suvartojimą. Pateikiama gan tiksli informacija (5 sekundžių tikslumu). Todėl išsiaiškinau, kad televizorius budėjimo rėžime, kolonėlės, abudu tv priedėliai ir t.t. budėjimo režime naudoja 10 vatų, o viską įjungus suvartojimas išauga iki ~90 vatų.

Appse galima įvesti elektros kainą, ir tada jei nustatai laikotarpius, kuriais prailgintojas bus išjungtas, appse yra pateikiama info kiek pavyko sutaupyti. Todėl po nakties, kai elektra buvo išjungta, ryte gavau pranešimą, kad buvo sutaupyti 3 ct.

Kitas nerealiai man patikęs išmaniųjų namų prietaisas – universalus IR siųstuvas. Jis vėl gi, jungiasi prie namų Wi-Fi ir gali pakeisti beveik visus namuose esančių prietaisų pultelius. Appse jau yra daug įrašytų prietaisų, ir kokį prietaisą nori su juo valdyti galima pasirinkti iš sąrašo. Tačiau jis gali ir klonuoti pultelius, t.y. nusitaikai į jį su pulteliu, paspaudi pultelio mygtuką, ir jis įsirašo tą signalą. Tokiu būdu, įsirašiau dulkių siurblio roboto svarbiausias funkcijas, savo namų šviestuvų (nes juose esu įsukęs po dvi lemputes, kurios keičia spalvas), garso kolonėlių ir televizoriaus.

Deja, mano naudojamas Telia priedėlis naudoja pultelį be IR diodų. Todėl tik jo vienintelio nuskaityti ir nepavyko. Smagiausias dalykas dabar yra tas, kad valdyti visus prietaisus galiu netgi būdamas darbe, kaime ar bet kur kitur. Pvz.: būdamas darbe, galiu įjungti dulkių siurblį, arba nustatęs scenarijus Gateway’uje ir grįžęs namo po darbo, laiptinės durų atidarymo metu galiu įjungti garso kolonėles, televizorių…

Taigi šiais įsidiegtais prietaisais labai džiaugiuosi, ir dabar planuoju įsigyti naujų, apie kuriuos parašysiu vėliau. Didžiausias noras dabar nusipirkti jungiklius šviestuvams, deja jie šiuo metu pakankamai brangūs, reikės palaukti išpardavimų.

Jeigu norite įsigyti šį išmaniųjų namų rinkinį, tai siūlau pasinaudoti nuolaida ir sutaupyti vieną kitą eurą.

18 komentarų apie “Mano daiktų internetas arba išmanieji namai”

  1. Oi, labai įdomi tema. Jei dar ką nors naujo (kol kas ką parašei, tai tik šiaip įdomu, bet ne ant tiek, kad pas save bandyčiau) išbandysi, parašyk, labai įdomu. O aš palauksiu kol tu išbandysi ir tada jau ir pats ką nors pasidarysiu pas save 🙂

    Atsakyti
    • Keli nauji daiktai jau atkeliavo, vieno dar laukiu, tai dar vienas įrašas savaitės ar dviejų bėgyje bus. Tik va su tais labai įdomiais tai nesigaus, nes tokie dalykai, kaip kad užuolaidų atitraukimo/užtraukimų įrenginys, ar išmani skalbimo mašina gan brangūs 😀 tai tik tokiais paprastesniais apsiribosiu 🙂

      Atsakyti
  2. Na, lauksiu. O užuolaidų įrenginys man nelabai aktualu, nėra užuolaidų pas mane. Ai, nors žaliuzi yra, tai kažkas panašaus gaunasi. Šiaip faina būtų, kad vakare pačios žaliuzi nusileistų, o ryte pasikeltų 🙂 O kai išeinu į darbą vėl nusiliestų, o grįžus pasikeltų. Oho, visą programą sudariau.

    Atsakyti
  3. XIaomi pagaliau padarė tai, apie ką aš jau kelerius metus svajoju: kažką normalaus, įperkamo ir lengvai padaromo. Be to, dizainas irgi prie dūšios. Gal truputį trūksta tokių modulių, kurie apsimestų „mygtukais“, t.y. pagal komandą relytėm paklaksėtų, pvz. garažo vartus pakeltų nuo kontaktų užtrumpinimo ar pan. Bet šiaip kryptis gera, paklaksėjimus galima ant Xiaomi kištukų užkabinti, nors sprendimas ir nelabai elegantiškas. Gal, kaip daugiau domėjęsis, žinai komponentų ir tokiems atvejams?

    Atsakyti
    • Na, kol kas apie tokius dalykus negirdėjau. Nors aš domiuosi jau tik tokiais galutinai vartotojui paruoštais produktais, o čia, kaip įsivaizduoju būtų skirtas pačiam įlituot kažkur..?

      Atsakyti
      • Na, nebūtinai įlituot, bet mintis panaši. Beje, nejaudina, kad dabar visas išmanumas prie kinų serverių prijungtas? Nesidomėjai, kaip šita aparatūra veikia be interneto ryšio, užblokuotame tinkle?

        Atsakyti
        • Ne, kiniški serveriai man baimės nekelia 🙂 Bet po truputį ir Europiniais serveriais viskas veiks. Nes jau yra keli prietaisai, kurie veikia ir ant EU serverio.
          Buvau pradžioje prie prailgintojo prijungęs ir Wi-Fi routerį, ir nakčiai viską išjungiau, tai ryte įjungti prailgintojo nepavyko – judesio jutiklis nesuveikė. Įsivaizdavau, kad visi įrenginiai per Gateway’ų bendrauja ir turėtų veikt nepriklausomai nuo interneto. Bet vat ir nežinau dabar ar jiem reikia interneto, ar užtenka, kad tinklas būtų… reiks grįžus į namus išbandyti.

          Atsakyti
          • Supratau. Man irgi toks įspūdis susidaręs, kad interneto reikia susetupinimui, naujų gedžetų pridėjimui, o paskui jau ir be interneto važiuoja. O appsas jungiasi tiesiai prie gateway, kai jau jo IP namuose žino (berods).

          • Taip, važiuoja be interneto, bet su internetu yra ir pliusų. Galima prisijungti prie gateway iš bet kur, stebėti namų būseną, jei yra kameros prisijungti prie jų ir panašiai. Taip pat jei kas įvyksta namie, galima gauti pranešimą į telefoną, ko be interneto neišeitų 🙂

          • Tas tai taip. Ai, man visada buvo įdomu ar paštininkai tikrai bando siuntas į mano namus atnešti, nes bent jau savaitgaliais, tai nei karto nesu gavęs – visada iki pašto reikėdavo eiti pačiam pasiimti, nors post.lt rašydavo, kad „Įteikti nepavyko”. Tai dabar žinau, kad ir darbo dienomis jie pas mane nebando ateiti, nes durų skambučio mygtukas registruoja papspaudimus ir man siunčia į telefoną pranešimus 🙂 Nors post.lt ir rašo, kad „Įteikti nepavyko”, žinau, kad niekas ir nemėgino, nes durų skambutis nebuvo paspaustas 🙂

  4. Tikriausiai naudingiausias dalykas, kad paštą galėsi patrolinti 🙂 Gali sakyti, kad lauko duris filmuoji 🙂

    Atsakyti
  5. Aš kaip tik neseniai naršydamas aptikau šitas namų sistemas https://www.jung.de/lt/600/sprendimai/protingos-sistemos/ Man skamba nerealiai toks viso namo valdymo apjungimas į vieną sistemą. Net ir kaina įkandama, palyginus kiek išleidžiama viso namo statybom, tai apie 1000eur skirti namų sistemai neatrodo daug. Jei kadanors išgalėsiu pasistatyti namą, tai kito varianto net nesvarstysiu 🙂

    Atsakyti

Parašykite komentarą